Skip to main content

Ondernemen is zoals Skydiven

Eens je durft springen ervaar je een uniek gevoel van vrijheid!

Ondernemen: een sprong in het onbekende!

Vandaag de dag kan ik terugkijken op een zeer mooi avontuur waarin ik mij vooral ‘vrij’ voel.

Vrij om mijn droom verder uit te bouwen waarin ik mijn talenten en grootste passie ten volste kan inzetten.

Vol zelfvertrouwen heb ik de sprong durven wagen en zo mijn eigen zaak ‘Talent&Passion’ opgericht. Terugkijkend op dit avontuur is dit voor mij al een zeer mooie weg en een persoonlijke groei geweest met een cocktail van emoties: geluk, trots, verwondering, onzekerheid, angst, … . Maar het is vooral genieten van successen en het gevoel van enorme vrijheid. Het tegenkomen van obstakels en uitdagingen onderweg moet je durven aangaan. Met 10 keer vallen dien je ook weer 10 keer sterker en slimmer op te staan. Hierdoor groeit niet enkel je zelfvertrouwen maar ook je onderneming.

Gelukkig sta ik er niet alleen voor en word ik steeds weer aangemoedigd door een knap team van supporters die graag de successen mee vieren en een duwtje in de rug geven in uitdagende en spannende momenten.

Een onderneming uitbouwen kan je niet alleen. Je moet je durven laten omringen door een team van ervaren talenten die je ondersteunen.  Je moet durven vertrouwen in de juiste mensen en taken durven loslaten. Jezelf laten inspireren door ervaren ondernemers die reeds dezelfde weg hebben afgelegd en hetzelfde doel voor ogen hebben.

Mijn groot voorbeeld hierin is Carl Van de Velde. Hij is een succesvol ondernemer die is uitgegroeid in België tot de bekendste business mentor voor ondernemers. Vol enthousiasme heb ik zijn online masterclasses gevolgd die voor mij een brok aan inspiratie zijn. Getriggerd door zijn artikel ‘Ondernemen is zoals Skydiven’ heb ik dan ook geen seconde getwijfeld dit van mijn bucket list te schrappen en mijn eerste duosprong geboekt bij PCV dz Zwartberg.

Fase 1: Ideevorming

Skydiven, sommigen beslissen in een impulsieve bui om het te doen. Ze nemen contact op met een skydiveclub en boeken een afspraak in. Voor anderen is het een levenslange droom die ze jarenlang voor zich uit duwen. Ze hebben het te druk met andere bezigheden (of maken dit zichzelf wijs) of aarzelen om actie te ondernemen. De ene praat er honderduit over met vrienden en familie, terwijl de andere het voor zichzelf houdt. En dan, op een zekere dag is het moment daar dat ze beslissen om ervoor te gaan. Het is net zo bij mensen met ondernemingsplannen. Sommigen lijken eeuwig te twijfelen omwille van de risico’s, terwijl anderen zich halsoverkop in het avontuur storten.

Fase 2: Twijfel

Eens de afspraak van de sprong vastlag, keek ik enorm uit naar deze unieke ervaring waar ik met een boost van zelfvertrouwen naar heb toegeleefd. Zo een grote uitdaging. Al snel was de ‘grote’ dag daar. Aangekomen op het vliegveld kwamen de twijfels naar boven: Waarom doe ik dit eigenlijk? Waarom neem ik dit risico? Ik ga uit een vliegtuig springen!!

Dat gevoel klinkt waarschijnlijk bekend in de oren van menig ondernemer. Angst voor het onbekende is niet abnormaal, maar weet dat onbekend terrein vaak ook heel wat opportuniteiten biedt.

Fase 3: Voorbereiding

Ik werd enthousiast onthaald voor mijn eerste duosprong. Al snel viel het mij op dat Skydiven een knap staaltje teamwork is. Omgeven door ervaren skydivers die mij wisten te motiveren en gerust te stellen zijn we eerst aan de nodige voorbereiding gestart die absoluut cruciaal is voor een goede afloop. Parachute en de andere uitrusting werden zorgvuldig gecontroleerd. Na het invullen van het nodige papierwerk kreeg ik duidelijke instructies die nodig zijn voor een veilige sprong.

Opnieuw is de parallel met het opstarten van een zaak snel gelegd. Ook hierbij moet je vooraf heel wat in orde brengen alvorens je echt kan starten: behalen van de nodige diploma’s en vergunningen, keuze van de geschikte ondernemingsvorm, aansluiting bij een sociaal verzekeringsfonds, enz. Zonder een goede voorbereiding kan je simpelweg geen nieuwe onderneming opstarten. Ook het opmaken van een businessplan is cruciaal voor het succes van je zaak.

Fase 4: De weg naar boven

Eens de voorbereiding achter de rug was, ging alles plots heel snel. Het vliegtuig stond klaar op het tarmac en de deur ging open. Met een klein hartje nam ik plaats in het toestel. Met kriebels in mijn buik stegen we op en was het toch ook wel genieten van het uitzicht tijdens de weg naar boven. Vooral met veel goesting besefte ik: ‘Er is geen weg meer terug!’

Ook als ondernemer leef je helemaal toe naar het moment van de waarheid. In de laatste rechte lijn naar je officiële start is er geen tijd meer voor twijfel. Je vliegt nu op automatische piloot.

Fase 5: Waag de sprong

En dan was het zover. De vergrendeling werd losgekoppeld en het luik opende zich. Het geluid van de wind en het geraas van de motoren daverde naar binnen. Een fractie van een seconde was er enige aarzeling maar ik sloot mijn ogen en waagde de sprong!

De officiële start van je nieuwe business voelt even spectaculair. Alles is nieuw en je ontdekt onbekende emoties in jezelf. Je bent tegelijk onzeker en vol zelfvertrouwen. Achteromkijken heeft geen zin meer want er is geen weg terug. Richt je blik op de toekomst en enjoy the ride!

Fase 6: De vrije val

En dan de vrije val… Voor mij de allermooiste en uniekste ervaring die ik ooit heb beleefd. Het gevoel van ultieme vrijheid is onbeschrijfelijk en geeft zoveel kracht en vertrouwen. Voor even laat je gewoon alle controle los.

Als je geluk hebt, neemt ook je zaak meteen een hoge vlucht. Door je business van bovenuit te bekijken heb je een uniek perspectief en ontdek je boeiende kansen en mogelijkheden. Gaandeweg leer je om de controle uit handen te geven. Vertrouw op de expertise van je medewerkers, terwijl jij geniet van het uitzicht en het gevoel van succes.

Fase 7: De landing

Op het gepaste moment neem je de touwtjes opnieuw zelf in handen en land je jouw bedrijf exact waar jij wil. Nu is je bedrijf levensvatbaar. En van zodra je voet aan de grond zet, weet je: “Het is tijd voor de next level!” Nu kan je beginnen nadenken over hoe je jouw business verder kan uitbouwen naar meer en betere resultaten.

Bron: https://www.carlvandevelde.be/blog/ondernemen-is-zoals-skydiven

Graag wil ik PCV dz Zwartberg enorm bedanken voor deze unieke ervaring!